Béldaganatszűrés Tumor M2-PK székletteszttel. 4854 fő vizsgálata

Forrás: NOWOTWORY Journal of Oncology 2009. Volume 59. Number 2
A közlésre 2008. szeptember 13-án elfogadott cikk magyar fordításának rövid kivonata.

Intenzív kutatás folyik olyan székletvizsgálat után, ami megbízhatóan jelzi a tünetmentes béldaganatokat, ugyanakkor egyszerű és gazdaságos. Az egyik ígéretes eljárás a Tumor M2-PK enzim székletből történő meghatározása.

A székletben lévő M2-PK enzim szintjét nagy létszámú, tünetmentes, munkahelyük által szervezett szűrővizsgálaton részt vevő személyek csoportjában mérték meg a német szerzők. Céljuk az volt, hogy meghatározzák a vizsgálat fajlagosságát és az értékek életkor szerinti eloszlását. A vizsgálatot szendvics – ELISA teszttel végezték 4854 önkéntesnél. Az általuk vizsgált személyek 91,2%-ának az M2-PK értéke az egészséges tartományban volt. A pozitív leletű személyek aránya az életkorral növekedett. A teszt becsült fajlagossága 0,93-0,96 lett, ami nagyon kedvező adat. A fajlagosság egy vizsgálati módszernek az a statisztikai jellemzője, ami megmutatja, hogy az adott módszer az egészséges személyeket milyen valószínűséggel mutatja egészségesnek. Maximális értéke 1 lehet.

A tumor M2-PK enzim a daganatos sejtanyagcsere egyik kulcsenzime. Kimutatása független a székletben a vér jelenlététől valamint az étrendtől.

Bélpolip vagy rosszindulatú daganat esetében az M2-PK a vérbe és székletbe kerül. Vérből és székletből egyaránt meghatározható az enzim szintje. A vérből végzett tesztekben emelkedett M2-PK szint mutatkozott nem csak a tápcsatornában található rák esetén, hanem sok más daganatnál is. (pl.: tüdő, vese, emlő, méhnyak). Jelen közleményben nem a vérből, hanem a székletből történő meghatározásról van szó.

A tumor M2-PK székletteszt, mint szűrővizsgálat polipusok és vastagbélrák kimutatására vonatkozó jó fajlagossága és érzékenysége széles körben már korábbi közleményekben bemutatásra került.

A különböző eddig megjelent tanulmányokban a fajlagosság 0.71 és 0.98 között változott. Ezekben a vizsgálatokban részt vevők száma 55-től 982-ig terjed. Jelen munkának az a kiemelkedő értéke, hogy a szűrővizsgálatokra jellemző tünetmentes, válogatás nélküli nagy létszámú csoport elemzése révén határozták meg a Tumor M2-PK székletteszt fajlagosságát.

Az eredményeik alátámasztják hogy a tumor M2-PK székletteszt alkalmas a vastag és végbélrák nem megterhelő, egyszerű, gyors és gazdaságos szűrővizsgálatára.

Az eredeti közlemény illetve a cikk teljes fordítása megtalálható az Orvosoknak menüpontban.