Orvosi információk az Enzimes béldaganatszűrésről

Az Enzimes béldaganatszűrés® a vastagbél és végbéldaganatok kimutatására irányuló modern, megbízható, fájdalommentes szűrővizsgálati eljárás, mely nem széklet vér tartalmára, hanem a daganatos sejtek megváltozott anyagcseréjére, egy speciális enzim kimutatására irányul.

A humán daganatok legnagyobb része nagy mennyiségben termeli  ezt a speciális enzimet, nevezetesen a piruvát kináz (PK) enzim dimer M2 izoformját. Ez a Tumor M2-PK izoenzim a tumor sejtekből származik és mennyiségileg meghatározható a testnedvekből, így a fájdalommentesen székletmintából is.

Egy német biotechnológiai cég, a ScheBo® Biotech AG fejlesztette ki az eljárást 2003-ban, amely a fent említett enzim székletből történő meghatározását oldotta meg. A bevezetés óta a vizsgálatot több országban rutinszerűen alkalmazzák akár államilag támogatottan. Magyarországon, 2008-tól a Sunmed Kft. az eljárás hivatalos disztribútora és kizárólagos forgalmazója. Jelenleg még nem OEP támogatott az eljárás. A területi viszonteladókról az ügyfélszolgálatunknál (06/30/865-7792, info@beldaganatszures,hu) lehet érdeklődni.

A széklet Tumor M2-PK enzim szint tekintetében a 4 U/ml határérték feletti eredmények gasztrointesztinális adenomára, colorectalis carcinomára vagy más gasztrointesztinális carcinomákra utalnak.

A gyártói adatok szerint az eljárás szenzitivitása 85 %-os, specificitása 83 %-os a colorectalis carcinoma irányába az 50-89 éves korcsoportban. A carcinomára és polipusra együttesen érvényes pozitív jósló értékre vonatkozó adat 62%. Emelkedett Tumor M2-PK értékeket találhatunk akut és vagy krónikus gyulladásos bélbetegségekben is. A gasztrointesztinum bármilyen eredetű vérzése vagy a vizsgált személy étrendje nem befolyásolja a tesztet. Egyszeri mintavétel elegendő a vizsgálathoz és az egész eljárás higiénikus.

 Pozitív lelet esetében további vizsgálatok, vastagbéltükrözés elvégzése ajánlott.

Tévesen alacsony értéket adhat a teszt, ha híg széklet kerül vizsgálatra. Erre a tényre a vizsgált személy figyelmét felhívjuk, a csomagoláson és a használati útmutatóban feltüntetjük. Nem ismert más faktor, mely a teszttel interferálna.

Irodalom

NOWOTWORY Journal of Oncology 2009. Volume 59. Number 2 32e–37e

The faecal tumour M2-PK screening test for invasive & pre-invasive colorectal cancer: estimated specificity & results as a function of age for a study population of 4854 volunteers

Carolin Tonus, Gero Neupert, Kai Witzel

Letöltés:

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság 51. Naggyűlésén előadott poszter kivonata (2009. június 16. Tihany)

M2-PIRUVÁTKINÁZ SZÉKLETTESZTTEL VÉGZETT COLORECTALIS SZURÉS – KEZDETI TAPASZTALATOK AZ ENDOSCOPOS VIZSGÁLATOK TÜKRÉBEN

Tóth G., Siket F., Székely G., Sovány I., Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza, Budapest, I. Belgyógyászati – és Gasztroenterológiai Osztály

Letöltés:

Expert Rev. Mol. Diagn. 8 (5), 579-585 (2008)

Tumor M2 pyruvate kinase: a tumor marker and its clinical application in gastrointestinal malignancy.

Philip D. Hardt, Nils Ewald

Letöltés:

Expert Rev. Mol. Diagn. 8 (5), 579-585 (2008)

Piruvate kinase M2 is a phosphotyrosine–bindig protein.

Heather R. Christofk, Matthew G. Vander Heiden, Ning Wu, John M. Asara, Lewis C. Cantley

Letöltés:

European Journal of Gastroenterology & Hepatology 2007. Vol. 19 No. 3 265-276

Tumor M2 pyruvate kinase: a gastrointestinal cancer marker

Yogesh Kumar, Niteen Tapuria, Naveed Kirmani, Brian R. Davidson

Letöltés:

Anticancer Res. 2007 Jul-Aug;27(4A):1949-52.

Fecal pyruvate kinase-M2 (tumor M2-PK) measurement: a new screening concept for colorectal cancer.

Ewald N, Schaller M, Bayer M, Akinci A, Bretzel RG, Kloer HU, Hardt PD.

Hivatkozás:

Ann. Surg. Oncol. 2007 Oct;14(10):2714-20. Epub 2007 Jun 30

Current status of tumor M2 pyruvate kinase (tumor M2-PK) as a biomarker of gastrointestinal malignancy.

Hathurusinghe HR, Goonetilleke KS, Siriwardena AK.

Hivatkozás:

Z. Gastroenterol. 2005 Dec;43(12):1313-7.

Pyruvate kinase M2 (tumor M2-PK) as a screening tool for colorectal cancer (CRC).

Ewald N, Toepler M, Akinci A, Kloer HU, Bretzel R G, Hardt PD

Hivatkozás:

British Journal of Cancer (2004) 91, 980–984.

Faecal tumour M2 pyruvate kinase: a new, sensitive screening tool for colorectal cancer.

Hardt PD, Mazurek S, Toepler M, Schlierbach P, Bretzel R G, Eigenbrodt, Kloer HU.

Hivatkozás:

Anticancer Res. 2003 Mar-Apr;23(2A):855-7.

Fecal pyruvate kinase concentrations (ELISA based on a combination of clone 1 and clone 3 antibodies) for gastric cancer screening.

Hardt PD, Toepler M, Ngoumou B, Rupp J, Kloer HU.

Hivatkozás:

Anticancer Res. 2003 Mar-Apr;23(2A):851-3.

Measurement of fecal pyruvate kinase type M2 (tumor M2-PK) concentrations in patients with gastric cancer, colorectal cancer, colorectal adenomas and controls.

Hardt PD, Toepler M, Ngoumou B, Rupp J, Kloer HU.

Hivatkozás:

Gut and Liver, Published online December 5, 2014

The Usefulness of a Novel Screening Kit for Colorectal Cancer Using the Immunochromatographic Fecal Tumor M2 Pyruvate Kinase Test

Yong Cheol Kim, Jeong Ho Kim, Dae Young Cheung, Tae Ho Kim, Eun Jung Jun, Jung-Whan Oh, Chang Whan Kim, Woo Chul Chung, Byung-Wook Kim, Sung Soo Kim, Jin Il Kim, Soo-Heon Park, and Jae Kwang Kim

Hivatkozás:

Br. J. Cancer. 2007 May 7;96(9):1329-34. Epub 2007 Apr 3

Comment in: – Br J Cancer. 2007 Dec 3;97(11):1595-6; author reply 1597.
Tumour M2-PK as a stool marker for colorectal cancer: comparative analysis in a large sample of unselected older adults vs colorectal cancer patients.

Haug U, Rothenbacher D, Wente MN, Seiler CM, Stegmaier C, Brenner H.

Hivatkozás:

Enzimes hasnyálmirigy funkciós gyorstesztek

ScheBo® Pancreas Elastase 1™ Quick és ELISA
Székletteszt és/vagy szérumteszt az exocrin pancreas insufficiencia kimutatásához
Mi is a széklet elasztáz teszt?

Az Enzimes hasnyálmirigy funkciós tesztek (ScheBo® Pancreas Elastase 1™ Quick és ELISA) a hasnyálmirigy által termelt fehérjebontó enzim, az elasztáz 1 mennyiségét méri és elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható. A pancreas elasztáz 1 az emésztőrendszeren változatlanul halad keresztül és ennek köszönhetően pl. lehetőség van a székletből történő fájdalommentes enzimszint meghatározásra. Az említett székletteszt egy vizuálisan értékelhető immunkromatográfiás eljárás a pancreas elastase 1(PE-1) székletmintában történő kimutatás, in-vitro (IVD) vizsgálat.

Ha a teszt csökkent enzim mennyiséget mutat, akkor az hasnyálmirigy enzim kibocsájtó funkciójának csökkent működésére (exocrin pancreas insufficiencia) hívja fel a figyelmet. A széklettesztteszt eredményét nem befolyásolja az elfogyasztott táplálék, ezért a minta vétele előtt nincs szükség diétára. A ScheBo® Pancreas Elastase 1™ teszt érzékenysége 92%, a specifikussága 94%.

Miért és mikor van szükség a teszt elvégzésére?

A teszteket egészségszűrés céljából vagy betegség gyanúja esetén érdemes elvégezni, valamint az alkalmazott kezelés hatásának monitorozására is használható. Felhasi vagy emésztőrendszeri fájdalmak, emésztési problémák, puffadás, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, cisztás fibrózis vagy cukorbetegség esetén ez a teszt segíthet eldönteni, hogy a hasnyál-mirigy emésztőnedv termelő funkciója érintett-e a páciensnél.

Mikor és milyen gyakran végezhető el a teszt?

A teszt elvégzésének ideje egyéb vizsgálatok eredményeitől és az alkalmazott kezelésektől is függ. Akut panaszok esetén akár azonnal elvégezhető, vagy bizonyos kórképek kezelése és követése során is alkalmazható.  A teszt elvégzésének időpontját meghatározhatja, ha egy bizonyos napszakban jelentkeznek visszatérő jelleggel a panaszok, valamint mérlegelendő lehet a páciens által szedett gyógyszerek emelkedett vagy csökkent szintje a szervezetben.

A vizsgált személy kora és neme is befolyásolhatja, hogy mikor és milyen gyakran szükséges elvégezni a vizsgálatot. Krónikus vagy progrediáló kórképek követése is szükségessé válhat.

Bizonyos teszteket ismételni kell a kórkép lefolyása során, hogy megerősítsük az eredményeket.

Milyen előkészületet igényel a teszt?

Nem igényel különösebb előkészületet. Gyógyszereket nem kell elhagyni és diétát sem kell tartani a vizsgálat/mintavételezés előtt. Nagyon híg, hasmenéses széklet a hígítási effektus miatt álnegatív eredményt adhat! Ebben az esetben a teszt elvégzése/mintavételezés nem ajánlott.

Hogy végezzük el a tesztet?

A székletteszt fájdalommentes és elvégzéséhez egy speciális tartályba helyezett székletmintára van szükség. Kerülendő, hogy a székletminta vízzel, vizelettel vagy toalett papírral érintkezzen.

A székletteszt 2 formában rendelhető. Egy reagens nélküli gyorsteszt változatban (sárga doboz), melynél székletminta beküldése után postai úton kapja meg a páciens a leletét és rendelhető egy reagenst is tartalmazó változat is (fehér doboz), mely 15 perc alatt egyszerűen, helyben el lehet végezni. FIGYELEM! A reagenst is tartalmazó tesztet csak egészségügyi szakszemélyzet végezheti el a dobozba csomagolt használati útmutató alkalmazásával!

 

A reagenst is tartalmazó dobozban megtalálható 1 db ScheBo® széklet mintavevő tartály, 1 db reagens tartály, 1 db pipetta, 1 db ScheBo Pancreas Elastase tesztkazetta és 1 db használati útmutató.

Melyek a teszt normál értékei?

Normál tartomány: felnőttek és gyermekek esetén is >200 μg hasnyálmirigy elasztáz enzim/1 g széklet.

 

A humán hasnyálmirigy elasztáz 1 mennyiségének meghatározására szolgáló tesztek

Több tesztcsomag is rendelkezésre áll a termékeink között (monoklonális antitestek alapján) a hasnyálmirigy elasztáz 1. meghatározására.

A székletvizsgálati tesztcsomagok az Elasztáz 1-et székletmintából határozzák meg, amelyek lehetővé teszik a hasnyálmirigy-exokrin elégtelenség diagnosztizálását vagy a krónikus pancreatitis, cisztás fibrózis, hasnyálmirigy tumor, cholelitiasis és cukorbetegség kizárását.

A szérumvizsgálat ELSISA tesztcsomag az Elasztáz 1-et szérumból számszerűsíti. Ez a módszer lehetővé teszi az akut pancreatitis, a krónikus pancreatitis, a ERCP- vagy gallstone-indukált pancreatitis gyulladásos epizódjának diagnózisát vagy kizárását.

A Pancreas elastase 1 székletteszt  (ScheBo® Pancreas Elastase 1™   Quick + reagens)

 Az emberi humán hasnyálmirigy-elasztáz 1 (E1) a belek áthaladása alatt változatlan marad, ezért a széklettel való koncentrációja a hasnyál-mirigy exokrin funkcióját tükrözi. A hasnyálmirigy-elasztáz 1-es székletben történő meghatározásának diagnosztikai hatékonyságát számos klinikai vizsgálatban értékelték. Stein et al. (1993 és 1996, 1997) és Löser és mtsai. (1995 és 1996) összehasonlította az E1 meghatározást invazív intubációs tesztekkel, a szekretin-pancreozin teszttel és a szekretin-caerulein teszttel. Mindkét szerző 90% -nál nagyobb érzékenységet és specifitást mutat az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség diagnózisára. A széklet kimotripszin vizsgálattal ellentétben E1 meghatározással akár mérsékelt hasnyálmirigy-elégtelenség is kimutatható (Löser és munkatársai, 1995 és 1996, Gullo és munkatársai, 1999).

A Pancreas elastase 1 szérumteszt (ScheBo® Pancreas Elastase 1™   ELISA)

Az emberi humán hasnyálmirigy-elasztáz 1 a hasnyálmirigy acinussejtjeiből szintetizálódik. A hasnyálmirigy gyulladásos epizódja alatt ez az enzim felszabadul a vérkeringésben, így mennyiségi meghatározása lehetővé teszi az akut pancreatitis diagnózisát vagy kizárását.

Irodalom

Maconi,G.; Dominici, R.; Molteni, M.; Ardizzone, S.; Bosani, M.; Ferrara, E.; Gallus, S.; Panteghini, M.; Bianchi Porro, G. (2007)

Prevalence of Pancreatic Insufficiency in Inflammatory Bowel Diseases. Assessment by Fecal Elastase-1, Dig Dis SCI DOI 10.1007/s10620-007-9852-

Leeds, J.S., Hopper, A.D.; Edwards, S.J.; Hurlstone, D.P.; McAlindon M.E.; Morley, S.; Sanders, D.S. (2005)

Prospective Study of the Prevalence of Exocrine Pancreatic Insufficiency in Adult Coeliac Disease using Faecal Elastase-1, Digestive Disease Week (DDW), Chicago, USA, 14.-19. Mai 2005

Leeds, J.S.; Hopper, D.; Edwards, S.J.; Hurlstone, D.P.; McAlindon, M.E.; Morley, S.; Sanders, D.S. (2005)

The Relation between Adult Coeliac Disease and Exocrine Pancreatic Insufficiency: 12 Month Follow Up and Intervention Data, Jahrestagung der British Society of Gastroenterology (BSG) , Birmingham, UK, 14.-17. März 2005, Gut April 2005, Suppl. No. 2, Vol. 54: page A3

Elphick, D.A.; Kapur, K. (2005)

Comparing the Urinary Pancreolauryl Ratio and Faecal Elastase-1 as Indicators of Pancreatic Insufficiency in Clinical Practice, Pancreatology 2005; 5: 196-200

Cohen, J.R.; Shall, J.I.; Ittenbach, R.F.; Zemel, B.S.; Stallings, V.A. (2005)

Fecal Elastase: Pancreatic Status Verification and Influence on Nutritional Status in Children with Cystic Fibrosis, J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2005 Apr; 40 (4): 438-444

Walkowiak, J.; Sands, D.; Nowakowska, A.; Piotrowski, R.; Zybert, K.; Herzig, K.H.; Milanowski, A. (2005)

Early Decline of Pancreatic Function in Cystic Fibrosis Patients with Class 1 or 2 CFTR Mutations, J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2005 Feb; 40 (2): 199-201

Baker, S.S.; Borowitz, D.; Duffy, L.; Fitzpatrick, L.; Gyamfi, J.; Baker, R.D. (2005)

Pancreatic Enzyme Therapie and Clinical Outcomes in Patients with Cystic Fibrosis, J Pediatr. 2005 Feb;1 46 (2): 189-193

Borowitz, D.; Baker, S.S.; Duffy, L.; Baker, R.D.; Fitzpatrick, L.; Gyamfi, J.; Jarembek, K. (2004)

Use of fecal Elastase-1 to classify pancreatic Status in Patients with Cystic Fibrosis, J Pediatr. 2004 Sep, 145 (3): 322-326

Dominici, R.; Franzini, C. (2002)

Fecal Elastase-1 as a Test for Pancreatic Funktion: a Review, Clin Chem Lab Med 2002; 40 (4): 325-332

Hardt, P.D.; Hauenschild, A.; Jaeger, C.; Teichmann, J.; Bretzel, R.G.; Kloer, H.U. et al (2002)

High Prevalence of Steatorrhea in Diabetic Patients with Low Fecal Elastase 1 Concentrations , Gemeinsames Treffen des European Pancreatic Club und der International Association of Pancreatology, Heidelberg, 19.-22. Juni 2002

Walkowiak, J.; Nousia-Arvanitakis, S.; Agguridaki, C.; Fotoulaki, M.; Strzykala, K.; Balassopoulou, A.; Witt, M.; Herzig, K.-H. (2002)

Longitudinal follow-up of exocrine pancreatic function in pancreatic sufficient cystic fibrosis patients, Gemeinsames Treffen des European Pancreatic Club und der International Association of Pancreatology, Heidelberg, 19.-22. Juni 2002

Teichmann, J.; Lange, U.; Hardt, P.D.; Schnell-Kretschmer, H.; Stracke, H.; Bretzel, R.G.; Klör, H.U. (2001)

Pancreatic Elastase 1 in Patients with Osteoporosis, Congress Osteologie 2001, Wiesbaden, 4.-7. April 2001

Etemad. B.; Whitcomb, D.C. (2001)

Chronic Pancreatitis: Diagnosis, Classification, and New Genetic Developments, Gastroenterology (2001), 120: 682-707

Henker, J.; Thamm, K.; Münstermann, S.; Näke, A.; Rohayem, J.; Winkler, U. (2000)

Gastroenterologische Probleme bei Kindern und Jugendlichen mit Typ1 Diabetis mellitus, 35. Jahrestagungder Deutschen Diabetis-Gesellschaft, München, 31. Mai – 3. Juni 2000

Cade, A.; Walter, M.P.; McGinley, N.; Firth, J.; Brownlee, K.G.; Conway, S.P.; Littlewood, J.M. (2000)

Evaluation of fecal pancreatic elastase 1 as a measure of pancreatic exocrine function in children with cystic fibrosis, Pedr Pulmonol 29 (3): 172-176

Phillips, I.J.; Rowe, D.J.; Connet, G.; Dewar, P. (1999)

Faecal Elastase 1: A marker of exocrine pancreatic insufficiency in cystic fibrosis, Ann Clin Biochem 36: 739-742

Gullo, L.; Ventrucci, M.; Tomassetti, P.; Migliori, M.; Pezilli, R. (1999)

Fecal Elastase 1 Determination in Chronic Pancreatitis, Dig Dis Sci 44 (1): 210-213

Hardt, P.D.; Bretz, L.; Kraus, A.; Schnell-Kretschmer, H.; Doppl, W.E.; Oezcueruemez, M.; Sziegoleit, A.; Kloer, H.U. (1997)

Impaired Exocrine Pancreatic Function in Cholelithiasis, Digestion 58: S2